donderdag 21 januari 2016

Vér (mogen) kijken geeft rust

En nu een iets langere post :-).

"95%" wil zeggen dat alle bloedcellen in het onderzochte staal uit Alriks lijfje gemaakt zijn door getransplanteerde stamcellen afkomstig uit Balders lijfje. Toch spreken we van 95% en niet van 100% omdat er een theoretische kans bestaat dat het staaltje niet helemaal representatief was. Maar 95% is weldegelijk de best mogelijke uitkomst.

We mogen vandaag luidop zingen, jazelfs uitbazuinen dat de transplantatie gelukt is. Er valt een pak van ons af. Warme tranen in de auto en eindelijk terug een zonnige blik in de verte...

Hiermee is het risico op herval nog niet uitgesloten. Er kunnen zich nog niet-actieve oorspronkelijke stamcellen schuilhouden en terug actief worden, na een jaar, of twee of nog langer (?).

Ook de twee andere risico's zijn nog (lang) niet van de baan:
1. Afstotingsverschijnselen. Op dit moment zijn de witte bloedcellen niet zeer talrijk (1400). Ze hebben 'last' van het antiviraal middel tegen CMV (ganciclovir)... De dag dat de witte bloedcellen sterker beginnen groeien kunnen afstotingsverschijnselen weer de kop op steken.
2. Infecties. Alriks nieuwe immuunsysteem moet alles terug leren vanaf nul. Hij zal op termijn volledig gehervaccineerd moeten worden en hij zal nog zeker een jaar gevaarlijk gevoelig blijven voor alle mogelijke virussen, bacteriën en schimmels.

Kan hij nu binnenkort uit de steriele kamer?
Alles hangt af van het aantal witte bloedcellen, meerbepaald de neutrofielen. Daarvan moeten er een stabiele 500 zijn (vandaag 400). Het hangt samen met het terug kleinkrijgen van de CMV. Vermoedelijk een kwestie van nog een paar weken...

En toch kunnen al die reserves de pret vandaag niet bederven. Wij heffen er een glas op en Alrik een banaan. Santé!


7 opmerkingen:

  1. Supernieuws van die 95%! En ik blijf duimen. Alrik is weeral mooi aan het knutselen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo blij voor jullie en vooral voor Alrik die verder zijn ongelooflijke verbeelding kan gebruiken en mooie plannen voor de toekomst kan maken, tchin tchin!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een prachtig nieuws!!!
    We zijn heel erg blij voor jullie!!
    Geniet van deze mooie dag!
    Wij drinken er ene op!

    Groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een geweldig nieuws!Voorzichtig aan vertrouwen krijgen dat het weer helemaal goed komt! Inderdaad een klein vreugdedansje alvast!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 95% is een prachtig rapport :) Goed gedaan allemaal!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen