maandag 1 februari 2016

Jacobus

Vandaag rond 17h hebben we Jacobus ontdekt. Jacobus is meestal heel klein en leeft in een klein hoekje in het hoofd van Alrik. Maar soms, als er iets gebeurt dat Alrik niet leuk vindt blaast Jacobus op als een ballon, dan maakt Jacobus zich woest en dan wordt Alrik ook helemaal boos. Zijn hoofd wordt dan rood en zijn aders zwellen op. Als mama of daddy zich dan ook kwaad maken, wordt Jacobus nóg groter. Dan past hij zelfs niet meer in het hoofd van Alrik en neemt heel zijn lijf over. Alrik roept en schreeuwt dan dat het pijn doet aan de oren. Hij wil en kan dan niets meer behalve brullen... en dingen kapot maken. Hij roept dan ook "help mij!". Alsof hij af wil van die bozigheid... van Jacobus de bozigheid. Toen we samen met ons vieren begrepen hadden dat het allemaal door Jacobus kwam, werd het ineens gemakkelijker om terug rustig te worden. Toen konden we nadenken over manieren om Jacobus kleintjes te houden.

Jammergenoeg is Jacobus nog teruggekomen om 20h, omdat het weer aan Balder was om met mama naar boven te gaan. Jacobus laat zich niet zomaar bespelen. Alrik is uitgeput en snikkend in slaap gevallen. Baldertje incasseert daar veel stress van. Hopelijk kunnen we morgenvroeg nog eens terug nadenken over het late bezoek van Jacobus.


PS: Het eerste bezoek aan het dagziekenhuis met Alrik verliep prima. Wel wat langdradig, maar daar heeft Alrik zelf niet veel van gemerkt (kleuren, muziek maken, filmpjes kijken en dicht bij mama zijn...). Zijn bloedwaarden evolueren prima. Bloedplaatjes goed gestegen, en de andere waarden stabiel of op de goeie weg.

8 opmerkingen:

  1. Niet leuk, maar je beschrijft het wel mooi. Wat een mooie en bewuste manier om ermee om te gaan en het visueel en begrijpelijk te maken... Succes ermee!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel succes met Jacobus. Alrik is een merkwaardig jongetje met speciale gaven denk ik. xxxx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bon courage pour vos cœurs de maman et de papa. Ils sont plus forts que Jacobus.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat wilt Jacobus komen vertellen als hij groter wordt? Misschien wilt hij Alrik komen helpen als het moeilijk is maar weet hij niet goed hoe? En zou Jacobus misschien ook op een andere manier kunnen helpen? Misschien door Alrik te helpen verwoorden hoe hij zich voelt op zo'n moment? ..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De film Inside Out (NL: Binnenstebuiten) van Disney al gezien? Gaat over de emoties Plezier, Angst, Woede, Afkeer en Verdriet die voorgesteld worden als kleine mannetjes in 5 kleuren in de hoofden van kinderen en volwassenen... Misschien kan het samen bekijken van deze film helpen om het onderwerp gemakkelijker bespreekbaar te maken? Succes... Kim

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Kim, goed idee! Zou die film begrijpelijk zijn voor een (bijna) vier-jarige?

      Verwijderen
    2. Dag Anja, heb net gebeld met vrienden die de film zagen met hun bijna 4-jarig zoontje. Hij kon het concept van de mannekes in zijn hoofd goed begrijpen, mits een woordje uitleg hier en daar. De film zelf bevat nog wel wat extra 'laagjes' die hij niet mee had, maar hij praatte er nadien wel nog vaak over (is een moeilijke eter en verwees dan naar het mannetje dat geen broccoli wil eten in de film om het uit te leggen)...

      Verwijderen
  6. Originele manier om met boosheid om te gaan, moeten we hier misschien ook eens overwegen...Ook heel blij te lezen over de superspeciale thuiskomt...hartverwarmend, we duimen nog een heel jaar... An

    BeantwoordenVerwijderen