Stamceltransplantatie

(Dit is het theoretische verloop van de transplantatieprocedure. Dag T is de dag van de transplantatie.
Pour les francophones: voici une page bien faite qui décrit le processus de la greffe: http://www.greffe-cellules-souches.ca/greffe/)

Dag T-10: Opname in het ziekenhuis en plaatsing hickmankatheter.

Dag T-8: Verhuis naar steriele kamer. Er is lichte overdruk in die kamer zodat de lucht (met al zijn kiemen) steeds naar buiten geblazen wordt. De chemo wordt opgestart via baxters in zijn katheter: zware geneesmiddelen die zijn stamcellen volledig moeten uitroeien. Die chemo doet alle groei tijdelijk stoppen, zo ook de groei van zijn haarwortelcellen.

Dag T-2:  Misselijkheid, buikpijn, diarree.

Dag T-1: De donor wordt opgenomen in het ziekenhuis

Dag T:  Prelevatie van stamcellen bij de donor. Donor wordt 's morgens naar de operatiekamer gebracht. Het bekken wordt ter hoogte van de rug langs beide kante links en rechts aangeboord en ongeveer 500 ml beenmerg (stamcellen plus bloed) wordt opgezogen met grote spuiten. De prelevatie duurt een half uur tot een uur.
Indien beide bloedgroepen verschillend zijn worden de rode bloedcellen uitgefilterd. Via de hickmankatheter worden de stamcellen toegediend. Dit duurt ongeveer twee uur.

Dag T+1: Donor mag terug naar huis

Dag T+5: Eerste haaruitval. De witte bloedcellen zijn ondertussen bijna allemaal afgestorven en de donor stamcellen zijn nog niet actief. De donor witte bloedcellen werken niet voor de ontvanger en sterven ook snel af. Algemeen leven witte bloedcellen maar 2 weken lang en rode bloedcellen 4 maand lang. Ontvanger kan op dit moment nog niets zelf aanmaken. Vanaf nu zal dus bloed toegediend worden om de rode bloedcellen aan te vullen. Dit is een cruciale periode voor infecties. Van buiten af, maar jammergenoeg ook ten gevolge van de eigen bacterieën (darmflora, huidbacterieën) en virusinfecties die nog in zijn lichaam zitten en waarvoor zijn vroeger opgebouwde afweermechanisme weggehaald is. Alrik heeft jammergenoeg al mononucleose (klierkoorts) doorgemaakt en CMV. Dit is een gevaarlijk gegeven. Doordat zijn weerstand op nul wordt teruggebracht, zal hij ook aften krijgen in de mond, keel en de rest van zijn maag-darm kanaal en zal hij moeilijk kunnen slikken. Hij zal wellicht sondevoeding krijgen vanaf deze periode (buisje via de neus).

Dag T+14: Tussen T+10 en T+30 kan de eerste aanmaak van eigen bloedcellen van het type 'donor' waargenomen worden. In het beste geval voelt ontvanger zich weer wat beter. Alles hangt af van de aanwezigheid van infecties. Een subtiel evenwicht begint tussen het toedienen van voldoende immuunsuppressiva om te vermijden dat de nieuwe bloedcellen niet ten aanval gaan tegen Alrik zelf, maar niet te veel om zijn weerstand niet te blijven neerhalen. Deze oefening zal nog maanden duren.

Dag T+21: Als er 500 neutrofielen (=een type witte bloedcellen) in zijn bloed zitten mag ontvanger uit de steriele kamer. Gemiddeld is dat na 4 weken. Hij blijft dan nog in het ziekenhuis tot wanneer hij geen koorts meer heeft, infectievrij is.

Dag T+30: De bloedcellen worden onderzocht om te kijken of ze allemaal van het type 'donor' zijn. Er is tot 30% risico dat er toch cellen gaan bij zijn, aangemaakt vanuit de oorspronkelijke stamcellen. Dan spreken we van herval. In dat geval is de transplantatie niet gelukt. Dit risico blijft nog een jaar duren.

Tot slot: Ben je jonger dan 40? Registreer je als stamceldonor! Meer info vind je hier.

1 opmerking:

  1. Pfff... Anja... Ik weet echt niet hoe jullie dit doen of ervaren, of welk gevoel dit jullie geeft. Ik kan echt letterlijk niet voorstellen hoe dit zou zijn als het mij zou overkomen, ik voel zelfs weerstand om het me zelfs maar te proberen voor te stellen. En jullie maken dit mee... Ik heb enkel het gevoel van een diepe zucht als ik dit lees. En de onnoemelijk grote hoop dat het allemaal goed komt, dat deze donkere periode snel mag voorbijgaan... Zoveel gedachten en gevoelsn gaan door me heen, sorry dat ik niks beter weet te zeggen. Heel heel veel sterkte en moed en kracht!!

    BeantwoordenVerwijderen